Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

To 1o Φόρουμ Ενδιαφερομένων Ομάδων για την ΕΚΕ από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε.

Μετά από πρωτοβουλία-πρόσκληση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε., μέλος του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010, στο αμφιθέατρο της Εταιρίας, στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, το 1ο Φόρουμ Ενδιαφερομένων Ομάδων, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετιζόμενα με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Ενότητες που αναπτύχθηκαν από τους αντίστοιχους εισηγητές.
Παρουσίαση & συντονισμό κα. Βίβιαν Μπουζάλη, Διευθύντρια Επικοινωνίας Ομίλου
  1. Παρουσίαση Εταιρίας - Εταιρικές Αρχές & Αξίες   -. Δ Στεφανίδης
  2. Πολιτική της Επιχείρησης για το Ανθρώπινο Δυναμικό - Δ. Μπουφούνος
  3. Αγορές, Πελάτες, Προμηθευτές, Συνεργάτες - Μ. Φρατζέσκος
  4. Υγεία, Ασφάλεια, Προστασία Περιβάλλοντος - Δ. Κοσμετάτος                
Κύρια θέματα / προσδοκίες Ενδιαφερόμενων Μερών της εταιρείας

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
(Δήμαρχοι, εκπρόσωπος Νομάρχη, Κοινοτάρχης)
   Θετική εικόνα για τις υφιστάμενες δράσεις της εταιρείας.
2. Ανάγκη για συχνότερη επικοινωνία (σχολιάστηκε θετικά αποθήκευσ πρωτοβουλία του συγκεκριμένου φόρουμ ΑΠΌ την Εταιρεία) για την ανάπτυξη της γνώσης όλων των φορέων για τις δραστηριότητες της εταιρείας στο επίπεδο της Ε.Κ.Ε.
   Εκφράστηκε η αναγκαιότητα μια πιο συστηματικής ενημέρωσης των πολιτών των τοπικών κοινωνιών για τις δραστηριότητες της εταιρείας που αφορούν στα συγκεκριμένα θέματα.
  Παρατηρήθηκε ότι, ΠΑΡΑ τη σημαντική δραστηριοποίηση της εταιρείας στον τομέα της Ε.Κ.Ε. δεν θα πρέπει να επέλθει εφησυχασμός.
  Πρόταση συνεργασίας (από το νέο δήμαρχο) για περαιτέρω βελτίωση στις επιδόσεις της εταιρείας στον τομέα Υγεία και Ασφάλεια.
 Αναφορά στην απόκλιση του στόχου που είχε θέσει η εταιρεία για την εναπόθεση 100% των καταλοίπων βωξίτη στην ξηρά έως το 2007.Επισήμανση της ανάγκης ολοκλήρωσης του έργου έως το τέλος του 2011.
 7    Έμφαση στο θέμα της αποθήκευσης των καταλοίπων βωξίτη στην ξηρά. Εκφράστηκε η αγωνία για το πώς θα χρησιμοποιηθούν και ζητήθηκε να αναφερθούν τα σχέδια της εταιρείας για το συγκεκριμένο θέμα και δεσμεύσεις για το μέλλον.
 8    Παρατήρηση για τις εκπομπές του διοξειδίου του θείου, όπου αν και παρουσιάστηκε μια βελτιωμένη διαχρονική εικόνα, ζητήθηκαν δεσμεύσεις ώστε να μην γίνονται υπερβάσεις στα επιτρεπτά όρια, ακόμα και αν πρόκειται για οριακές και περιστασιακές υπερβάσεις.
    Συζητήθηκε το θέμα της πληρωμής του επιβαλλόμενου ΤΑΠ.
10.   Εκφράστηκε η άποψη ότι η μείωση του κόστους παραγωγής είχε ως αποτέλεσμα την ύπαρξη των ατυχημάτων τα προηγούμενα χρόνια. Συστήθηκε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο μέλλον σε ανάλογες καταστάσεις.
 11.   Προτάθηκε, μέσα από συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, η διερεύνηση δυνατοτήτων και λύσεων για περισσότερο ενεργή υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα στο θέμα της ανεργίας και της φτώχειας καθώς και του θέματος της αξιοποίησης των καταλοίπων του βωξίτη.
12. Εκφράστηκε η επιθυμία για περισσότερες προσλήψεις εργαζομένων από τις τοπικές κοινότητες.
13.   Εκφράστηκε η επιθυμία η εταιρεία να δείξει περισσότερη εμπιστοσύνη στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών των τοπικών κοινοτήτων.


ΕΚΚΛΗΣΙΑ
(Μητροπολίτης)

1.   Σημαντική χαρακτηρίστηκε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ενημέρωσης και διαλόγου από την εταιρεία.
  Προτάθηκε να δοθεί έμφαση, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς της εταιρείας, ιδιαίτερα στα θέματα παροχής εργασίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.
 3    Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα υποστήριξης και βοήθειας των παιδιών με νοητική στέρηση, που όπως ειπώθηκε είναι πολλά στις περιοχές της Θήβας και της Λιβαδειάς.
4.  Προτάθηκε να μια δημιουργηθεί μορφή στενότερης συνεργασίας μεταξύ της εκκλησίας και της εταιρείας, για την αποτελεσματικότερη και πιο στοχευμένη ανάληψη δράσεων κοινωνικής προσφοράς.

Μ.Μ.Ε.
(Δημοσιογράφοι)
 1.   Αν και ως χαρακτηρίστηκε θετική η συγκεκριμένη ημερίδα διαλόγου της Αλουμίνιον με τα Ενδιαφερόμενα Μέρη της, επισημάνθηκε ότι είναι μια ενέργεια που θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί πιο νωρίς.
2.   Εκφράστηκε θετική άποψη, τόσο για τις υφιστάμενες εταιρικές δράσεις, όσο και για τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
3.   Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα περισσότερων δεντροφυτεύσεων από την εταιρεία για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
  Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της διάθεσης των καταλοίπων βωξίτη και ζητήθηκαν συγκεκριμένες εφαρμόσιμες προτάσεις.
5. Υπογραμμίστηκε η σταθερότητα των εκπομπών φθορίου την οκταετία 2002-2010.
  Ζητήθηκε να δώσει η εταιρεία ακόμα περισσότερη προσοχή στο θέμα της ασφάλειας και στις προσλήψεις εργαζομένων από τις τοπικές κοινότητες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
(Πρόεδρος εργατικού κέντρου Λιβαδειάς, πρόεδρος σωματείου)
1. Αναμένουν να τηρηθούν συνολικά οι συμφωνίες που έχουν γίνει με την εταιρεία στο θέμα των συμβάσεων.
 2. Το θέμα της Ασφάλειας και της Υγιεινής θεωρείται αυτονόητο και αναμένουν από την εταιρεία πάντα να υιοθετεί τα πιο ενδεδειγμένα μέτρα για την προστασία τους.
3. Αναμένουν να τηρηθεί η συμφωνία με την εταιρεία στο θέμα της προτεραιότητας στις προσλήψεις των παιδιών των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής.
 Διατυπώθηκε η πρόταση για νέες προσλήψεις για την κάλυψη των υπερωριών.
5.   Αναφέρθηκε ότι, αν και υπάρχει ικανοποίηση για το επίπεδο των αμοιβών των εργαζομένων, σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά, θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση.
  Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα για μια πιο ενεργή συμβολή της εταιρείας στην αντιμετώπιση των θεμάτων των τοπικών κοινωνιών.
7. Το θέμα της διάθεσης και της αξιοποίησης των καταλοίπων βωξίτη είναι σημαντικό για τους εργαζόμενους και αναμένουν από την εταιρεία την ανάλογη προσοχή και πρόοδο.
 Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα περισσότερων δεντροφυτεύσεων από την εταιρεία για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
9.  Διατυπώθηκε η αναγκαιότητα της αρμονικής συνεργασίας όλων των φορέων για την αντιμετώπιση και τη βελτίωση των θεμάτων της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
(Πρόεδροι και Γραμματείς)

 1 Εκφράστηκε η ικανοποίηση για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της εταιρείας και η θετική εικόνα για τις δράσεις της.
  Προτάθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός Μουσείου για το Βωξίτη στην περιοχή.
 3.  Προτάθηκε η ιδέα, σε συνεργασία με την εταιρεία, ενός σχεδίου πρόληψης για την προστασία των δασών.
 4.  Ζητήθηκε η ενίσχυση και υποστήριξη της εταιρείας στις δράσεις τους.
Τοπικές κοινωνίες
(Εμπορικός σύλλογος και επιμελητήριο)
1. Εκφράστηκε η επιθυμία για περισσότερες προσλήψεις εργαζομένων από τις τοπικές κοινότητες.
  Εκφράστηκε η επιθυμία η εταιρεία να δείξει περισσότερη εμπιστοσύνη στους προμηθευτές των τοπικών κοινοτήτων και ιδιαίτερα στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών.
  Προτάθηκε η ιδέα της επένδυσης της εταιρείας και του Ομίλου γενικότερα στη δημιουργία εταιρειών τεχνολογικών υπηρεσιών στις τοπικές κοινωνίες που θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής.
Η σύμπραξη με τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, μέσω ανοιχτής επικοινωνίας θα αποτελέσει μια μακροπρόθεσμη πρακτική του Ομίλου, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας, την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης και τη συνεχή βελτίωση της στρατηγικής και των ενεργειών τους στον τομέα της ΕΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου